Thierry van wijkcomité Groenpark

30/11/2017 - 12:47

In Roeselare zijn heel wat enthousiaste wijkcomités actief. We interviewden Thierry, die al meer dan 40 jaar deel uitmaakt van vzw Groenpark Roeselare.

Thierry van vzw Groenpark

Wat doet jullie wijkcomité precies?

Onze stuurgroep komt ongeveer 6 keer per jaar samen. Dan worden er heel wat toffe activiteiten georganiseerd, zoals het jaarlijkse wijkfeest, een quiz, fiets- en wandeltochten, … Daarboven steken we heel wat energie in mooie projecten die ervoor willen zorgen dat de buren elkaar ondersteunen waar nodig.

Kan je enkele voorbeelden geven van dergelijke projecten?

Een eerste goed voorbeeld is misschien 'Solidariteit 31/5'.
Op maandagnacht 31 mei 2016 werd het Groenpark zwaar getroffen door het noodweer. Naar aanleiding daarvan werkten we een draaiboek voor noodsituaties uit voor de wijk. De één wordt geholpen, de andere doet waar hij goed in is om te helpen. Iedereen kan iets betekenen voor een ander.

Dan heb je ook het project 'Hartstilstand? Uw buur is onderweg'.
Voor dit project werkten we samen met AZ Delta. We hebben ingezet op eerstehulpverlening en reanimatietechnieken. Zo hoeven onze buurtbewoners niet meer machteloos te wachten op de ziekenwagen maar hebben ze de kennis om elkaar te redden.

Ten slotte is 'Heb je even voor mij?' het vermelden waard.
Door heel eenvoudig de kaart Heb je even voor mij? voor het raam te plaatsen maak je de buren duidelijk dat je hulp kunt gebruiken. Zo wordt de drempel om hulp te vragen verlaagd. Dit kan vooral de levenskwaliteit van oudere buren of buren die slecht te been zijn verbeteren zodat ze langer comfortabel thuis kunnen blijven wonen.

Wat betekent het voor jou om deel uit te maken van een wijkcomité?

Ik kan het eigenlijk niet beter verwoorden dan iemand die het me reeds voor deed:

“Wijkwerking is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Is verbonden maar niet gebonden. Is onbetaalbaar maar niet te koop. Is positief denken, is positief doen, met als enig doel voor jezelf en de ander een goed gevoel!”

Meer informatie over wijkcomité Groenpark?

Ga naar de website