Meer groen in de stad met de tegeltuintjes!

05/12/2017 - 16:26

Stad Roeselare wil werken aan een natuur- en milieuvriendelijke stad. Daarom werden een tijdje geleden de tegeltuintjes voorgesteld. Maar wat zijn tegeltuintjes? We vroegen het aan Sofie van bloemenwinkel Bloembloem, die voor de Veldstraat het initiatief nam.

Meer groen in de stad met de tegeltuintjes!

Wat zijn die tegeltuintjes precies?

Het woord zegt het eigenlijk zelf. Je neemt een straattegel weg en plant er een klimplant, lagere plant of bodembedekker. Zo krijg je een groenstrook aan de straatkant, tegen de gevels.

De planten brengen kleur en sfeer in de straat. Verder produceren ze ook zuurstof en nemen ze fijn stof op en verbeteren zo de luchtkwaliteit. Bovendien zorgen de tegeltuintjes ervoor dat buren met elkaar in contact komen en een babbeltje kunnen doen over hun planten.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Ik had de tegeltuintjes gezien die in de Stationsdreef aangeplant werden en was meteen fan! Ik heb dan besloten om het initiatief te nemen voor de Veldstraat, en Sofie Coghe voor ‘t Hof van ’t Henneken.

Hoe heb je je buren overtuigd om mee te doen?

Om hulp te krijgen van de stad voor de aanplanting moet je minstens 8 deelnemers hebben, maar het was absoluut niet moeilijk om die te vinden.

Eerst ben ik in alle brievenbussen een briefje met uitleg gaan steken. Daarna zijn we met een dertigtal mensen die geïnteresseerd waren naar een infoavond geweest die door Stad Roeselare georganiseerd werd. Daar kregen we info over hoe het planten juist in zijn werk gaat, maar ook over de verschillende soorten planten die je kan zetten. De buren waren meteen zeer enthousiast!

Hoe gaat het ondertussen met jouw tegeltuintje?

Heel goed. Ik heb gekozen voor een snelgroeiende plant, en die is dus ondertussen al anderhalve meter groot!

Meer groen in de stad met de tegeltuintjes!
Meer groen in de stad met de tegeltuintjes!

Meer weten over de tegeltuintjes?

Ga naar de website