Bewegen op Verwijzing

13/11/2017 - 16:46

Je wil meer bewegen maar… je weet niet hoe? Bewegen op Verwijzing kan je helpen! We interviewden Karlijn, beweegcoach binnen het project.

Karlijn, beweegcoach binnen Bewegen op Verwijzing.

Waarom dit project?

Het is ons doel om mensen die te veel en te lang stilzitten aan het bewegen te krijgen. Te weinig bewegen is slecht voor je, bijna even ongezond als roken bijvoorbeeld.

Hoe werkt Bewegen op Verwijzing?

Eerst ga je langs bij je huisarts. Die verwijst je door naar één van de beweegcoaches. Voor Roeselare zijn er drie coaches: Peter, mijn collega Joke en ikzelf. Wij helpen je dan om te kijken hoe je meer kan bewegen. Het hoeft zeker niet altijd om sport te gaan. We bekijken wat je kan doen in je vrije tijd, maar ook thuis, op het werk en tijdens verplaatsingen.

We gaan niet zelf mee bewegen, maar we geven de mensen advies en motiveren hen. De mensen kunnen daarna nog een paar keer op consultatie komen, zo volgen we hen op.

Is de coaching duur?

Nee, helemaal niet! Je betaalt 5 euro per kwartier. Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden betaal je maar 1 euro per kwartier. Als je in groep komt is het zelfs nog minder!

Hoe ben jij beweegcoach geworden?

Ik ben kinesitherapeut en werk bij praktijk Kine Roeselare. Ik heb dus al heel wat kennis over bewegen en het menselijk lichaam. Om beweegcoach te worden, heb ik een driedaagse opleiding gevolgd bij Gezond Leven (het vroegere VIGeZ). Tijdens die opleiding kwamen heel wat thema’s aan bod. Zo leerden we onder andere technieken om mensen te motiveren.

Waarom doe jij mee aan Bewegen op Verwijzing?

Bewegen is natuurlijk goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je krijgt meer energie en je voelt je gewoon beter. Maar voor vele mensen is het niet gemakkelijk om eraan te beginnen: ze weten vaak niet wat de mogelijkheden zijn en wat ze graag doen. Ik kan hen daarbij helpen, en ik kan hen de nodige steun bieden als het even wat moeilijker gaat. We hopen dan ook dat mensen naar de huisarts stappen en een doorverwijzing naar ons vragen.

Meer weten over Bewegen op Verwijzing?

Ga naar de website