Babbeloe en Jeugdateljee

05/12/2017 - 11:49

Judith is actief als moni bij Babbeloe en Jeugdateljee, organisaties voor kinderen met een beperking. We gingen bij haar langs met een paar vraagjes.

Babbeloe en Jeugdateljee

Wat doen Babbeloe en Jeugdateljee precies?

Het zijn twee jeugdwerkingen waar kinderen met een beperking en hun brusjes (broers en zussen) terecht kunnen om zich te amuseren. Jeugdateljee is een jeugdbeweging, waar er één keer per maand een activiteit wordt georganiseerd. Zoals dat met jeugdbewegingen gaat, gaan we ook een keertje op weekend en op zomerkamp. Babbeloe is de speelpleinversie van het Jeugdateljee, waar je één week in de paasvakantie en vijf weken in de zomervakantie terecht kan. Het is hetzelfde concept met dezelfde monitoren en kindjes. Een toffe bende dus!

Wanneer ben je er begonnen als moni? Hoe kwam je bij hen terecht?

Op een bepaald moment hadden ze dringend moni’s nodig. Mijn zus, die al moni was, vroeg me of ik hen niet uit de nood kon helpen. Op dat moment zag ik mezelf niet als iemand die goed overweg kon met kinderen. Daarnaast wist ik ook niet goed hoe ik moest omgaan met die beperkingen. Het was dus eigenlijk nooit mijn bedoeling om moni te worden.

Na één dag wist ik het al: "Ik blijf komen!"

De sloebers hadden mij voor zich gewonnen.
We zijn nu vijf jaar en enkele maanden verder en ik sta nog steeds met plezier op post!

Zijn er momenten of gebeurtenissen die je echt bijgebleven zijn?

De dingen die het eerst naar boven komen zijn de momenten waar je echt eenheid en verbondenheid voelt. Voor mij persoonlijk uiten die momenten zich het meest wanneer er zich ‘specialekes’ voordoen, bijvoorbeeld wanneer we op kamp zijn. Gezellig aan het kampvuur zitten kletsen met andere moni’s en kindjes, en ondertussen kijken naar de betoverende vonkjes… Niet alleen het kampvuur, maar ook de meer gewone momenten blijven bij. Samen een brief schrijven, tijdens de platte rust strips lezen op de ‘pelouze’, macramébandjes maken… Gewoon zien dat iedereen zijn of haar plekje vindt en dat alles in de plooi valt. Eigenlijk zijn wij net zoals elke reguliere jeugdbeweging.

Dat is voor mij heel erg belangrijk. Het kunnen aanbieden van de zorgeloosheid en het ravotten die andere kinderen ook krijgen in reguliere jeugdbewegingen.

Wat betekent het voor jou om moni te zijn? Wat doet het met jouw leven?

Voor mij betekent het veel warmte in allerlei vormen. Ik probeer het kort samen te vatten: je geeft veel liefde en krijgt die in het duizendvoud terug! Daarnaast betekent het gewoon ook om eens het kind in mezelf naar buiten te laten, creatief te zijn, onnozel te doen, me te verkleden en ergens helemaal in op te gaan zodat ook de kindjes meegaan in je fantasie. Maar (hoofd)moni zijn, betekent natuurlijk ook verantwoordelijkheid opnemen en zorgen dat alles goed verloopt, zowel tussen de kindjes als tussen de moni’s.

Meer weten over Babbeloe en Jeugdateljee?

Ga naar de website